Regiunea siriană Idlib a devenit nu doar o miză vitală de securitate pentru Turcia, ci și pentru arhitectura frontalieră a Uniunii Europene.

Idlib nu a fost niciodată, până acum, în centrul atenției internaționale în lungul război din Siria, dar importanța ei strategică în matematica conflictuală SUA-Rusia-Turcia a căpătat amploare în ultimele luni.

Geografic, Bosforul este poarta Europei, pe tărâm turcesc, spre Asia. Geostrategic, trecătoarea se află însă aici, în regiunea Idlib, un ghimpe înfipt în granița cu Turcia.

Teritoriul acționează acum ca un „birou” de pretenții hegemonice al Ankarăi. Însă, trebuie subliniat, pretenții nu fără un dram de fundament.

„Idlib este o zonă gigantică a strămutaților”, astfel descria situația în 2018 Jan Egeland, șeful misiunii umanitare ONU pentru Siria.Eșecul impunerii unei zone demilitarizate a dus deja la revărsarea a peste 250.000 de noi refugiați în Turcia, care este și așa sufocată de refugiați sirieni din valurile precedente.Mai trebuie, închizând ochii, să ne închipuim ce se va întâmpla iarăși dacă Turcia va lua decizia să deschidă „supapa” la granița cu Bulgaria?

mai mult la : universul.net

Lasă un răspuns