Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai apropiați aliați arabi ai SUA, instruiesc militari și ofițeri de informații sirieni și oferă ajutor financiar facilităților civile deținute de guvernul din Damasc, arată un raport. Emiratele Arabe Unite (EAU) au întrerupt relațiile diplomatice cu Damasc la începutul războiului civil din Siria, în 2011. Dar relațiile dintre cele două țări au fost restabilite în 2018, când regatul petrolului și-a redeschis ambasada în capitala Siriei.

Potrivit unei anchete a publicației arabe de limbă franceză Orient XXI, Abu Dhabi a început să ofere asistență logistică, tehnică și financiară guvernului sirian la scurt timp după ce ambasada Emiratelor a fost redeschisă în Damasc. Orient XXI arată că instructorii EAU pregătesc în prezent aproximativ 40 de ofițeri de informații sirieni. Dintre aceștia, 31 sunt subofițeri, iar cel puțin 8 sunt ingineri în tehnologia informației și sisteme de comunicații.

Un alt grup de instructori ai Emiratelor se presupune că antrenează membri ai armatei siriene, printre care și cel puțin cinci piloți pentru aeronave de luptă. Piloții participă în prezent la un curs cu toate cheltuielile plătite de Khalifa bin Zayed Air College (KBZAC) din cadrul Forțelor Aeriane din EAU. Orient XXI mai precizează că durata cursurilor variază de la 60 de zile la un an și sunt supravegheate de serviciile de informații ale guvernului sirian.

mai mult la  /geodef.net/

Lasă un răspuns