Aflat ani de zile sub controlul militanţilor islamişti şi asediat de forţele guvernamentale siriene, oraşul sirian Alep a fost distrus aproape în totalitate. Liviu Iurea este primul ziarist român care a ajuns în oraşul devastat de cei 8 ani de război şi iată ce a văzut.

Zeci de tone de moloz, fiare contorsionate şi ruine, aşa arată acum piaţa veche din Alep, un oraş locuit neîntrerupt de peste 5 milenii. Străduţele sunt atât de înguste încât maşinile nu pot intra, aşa că se curăţă rudimentar, cu lopata, coşul dus în spate şi roaba.

Alep a fost odată inima comercială şi economică a Siriei. Inclus în 1986 în Patrimoniul Cultural UNESCO, centrul vechi este de nerecunoscut.

Magazine devastate şi incendiate, negustori care umblă tăcuţi pe alei, neştiind cum şi cu ce să reînceapă vechile afaceri.

Căteva magazine au fost deschise, însă vânzătorii aşteaptă în zadar. Nimeni nu vine să cumpere. Un bătrân, cu lacrimi în ochi, a rămas doar cu amintirea vremurilor de odinoară, imortalizate într-o fotografie.

Nu numai centrul oraşului a fost distrus, dar şi cartiere întregi. În oraş acum domneşte liniştea însă va trece mult timp până când localnicii vor uita clipele de groază prin care au trecut.

mai mult la  tvrmoldova.md

Lasă un răspuns